Tatár beefsteak
Közkedvelt beefsteak recept, fűszeresen, nem a megszokott módon. Érdemes kipróbálni!
Hozzávalók:
- piros arany (pár cseppnyi)
- curry (késhegynyi)
- ketchup (két evőkanál)
- konyak 3 cl
- bazsalikom (1 mokkás kanál)
- worchester szósz (25 csepp)
- fekete bors, darált
- színes bors (meghintjük, hogy látszódjon a tetején)
- chili, őrölt (1 mokkás kanál, borítsa be a tetejét a húsnak)
- piros paprika (4 púpos teás kanál)
- só (3 púpozott mokkás kanál)
- tárkony (1 mokkás kanál)
- fokhagyma (min 8 cikk)
- 1 fej vöröshagyma
- 1 db tojás sárgája
- 1 szál petrezselyem
Páchoz:
- mustár
- babérlevél
- marha, fehér pecsenye hús (0,5-0,7 kg)
- olaj
Felszeletelem a húst majd mindkét oldalát bekenem mustárral, hozzá teszem a babérlevelet, leöntöm kevés olajjal és légmentesen lezárva hűtőbe teszem. Minimum 4-5 nappal az elkészítés előtt be kell pácolni a húst!
Elkészítés:
Ledarálom a pácolt húst, de előtte letörlöm a szeletekről az olajat. A darálás közben a húshoz adom a nagyobb darabokra vágott vöröshagymát és a fokhagymagerezdeket is, hogy már darálás közben keveredjen. Vöröshagyma arányra ügyelni kell. Ne legyen túl sok, kb közepes fej méret a megfelelő.
A ledarált húst+hagymát újra átdaráljuk! Ezáltal még selymesebb lesz a bifsztek állaga.
A kétszer ledarált húshoz adunk sót utána őrölt borsot, majd színes borsot, piros paprikát, tárkonyt, bazsalikomot, curryt, chilit, worchester szószt, piros aranyat, ketchupot, aprított petrezselymet, konyakot és legvégül a tojás sárgáját.
Miután mindent hozzáadtunk, összekeverjük, jó alaposan összedolgozzuk.
A keverést „sávokban” tesszük, majd széthúzzuk villával. Aztán 90°-ban elfordítjuk a tálat majd újra „sávokban” összekeverjük. Ezt 4x ismételd meg. Így lesz megfelelően elkeverve minden alapanyag.
Vajas pirítóson tálaljuk.
Ízlés szerint ketchupot és chilit tehetünk még rá.