Kenyérkosárban sült tojás
Ez az a recept, amit nem biztos, hogy el tudok helyezni a megfelelő kategóriába. Lehet előétel, reggeli, vacsora, de talán leginkább a manna kategóriába illik. Az én ízlelőbimbóim szerint a lelke ennek a kenyérkosárban sült tojásos szalonnának a rozmaringos besamelmártás. Ügyelni kell hogy ne legyen túl intenzíven rozmaringos és akkor nem fogja elvinni az íz orgiát. Bízom benne nektek is annyira fog ízleni, mint nekünk, hacsak nem a farkas éhség utáni jóllakottság beszél belőlem. De az biztos ez a recept gyakori vendég lesz nálunk.
Ez az a recept, amit nem biztos, hogy el tudok helyezni a megfelelő kategóriába. Lehet előétel, reggeli, vacsora, de talán leginkább a manna kategóriába illik. Az én ízlelőbimbóim szerint a lelke ennek a kenyérkosárban sült tojásos szalonnának a rozmaringos besamelmártás. Ügyelni kell hogy ne legyen túl intenzíven rozmaringos és akkor nem fogja elvinni az íz orgiát. Bízom benne nektek is annyira fog ízleni, mint nekünk, hacsak nem a farkas éhség utáni jóllakottság beszél belőlem. De az biztos ez a recept gyakori vendég lesz nálunk.
Hozzávalók:
- 4 szelet toast kenyér
- vaj, a kenyérszeletek megkenéséhez
- 8 szelet bacon
- 4 db tojás (lehető legkisebb)
- snidling
a besamelmártáshoz
- 2,5 dl tej
- 25 g vaj
- 20 g liszt
- só
- kis ág friss rozmaring (3 cm hosszú)
Kezd a besamelmártás elkészítésével. Forrósítsd fel a tejet, közben egy másik edényben olvaszd meg a vajat, add hozzá a lisztet és folyamatos kavargatás mellett pirítsd habosra. Ezt követően öntsd hozzá a tejet, sózd és tedd bele a rozmaringot. Főzd kevergetés mellett további 6-8 percet, míg besűrűsödik. Vágd le a kenyérszeletek széleit, sodrófával nyújtsd ki enyhén a szeleteket, vajazd meg bőven mindkét oldalát és nyomkodd a szufléformába. Tedd előmelegített (185°C) sütőbe, 12-15 perc alatt megpirul. Közben egy szinttel feljebb egy tepsiben süsd meg a bacon szeleteket. Félidőben fordítsd meg. Amikor megpirult a szalonna és a kenyér, vedd ki mindkettőt a sütőből. Kanalazz 1-2 evőkanálnyi mártást a szeletek közepébe, szélére helyezd el a sült szalonnát, majd üsd rá a tojást. Ha nagynak érzed a tojást, ne használd fel az összes fehérjét, előfordulhat, hogy nem fér a formába. Tedd vissza a sütőbe további ~7 percre ha lágyan, ~12 percre ha keményen szereted a sárgáját. Mielőtt fogyasztod, hagyd hűlni legalább 10 percig, kicsit megdermed, hűl a kerámia is, könnyebb kivenni a formából. Hintsd meg ízlésed szerint sóval, frissen őrölt borssal, pirospaprikával, aprított snidlinggel.