Sajtos pogácsa
Nincs is annál jobb, mint amikor friss, meleg sajtos pogácsával fogadnak. Anya receptje.
Hozzávalók:
- 1/2 kg liszt
- 1 kocka rama margarin
- 2 tojás
- 3 dkg élesztő
- csipet só
- 2 dl tejföl
- 2 cikk natúr sajt, amolyan „medve” féle
- 1 dl tej
- 5 dkg reszelt sajt a tésztába
- + még egy kevés reszelt sajt a tetejére
A vajat olvaszd fel, élesztőt futtasd fel egy dl tejjel, majd gyúrj össze minden alapanyagot. Az így kapott tésztát zacskóban fél órára tedd a hűtőbe, pihenni. Nyújtsd 1 ujjnyi vastagra, kend meg olvasztott vajjal, tekerd fel, mint a bejglit és tedd vissza a hűtőbe egy éjszakára. Másnap nyújtsd ki, hajtsd be jobbról, balról, felülről, alulról. Nyújtsd ki újra , hajtogasd be újra . Nyújtsd ki újra, 1 ujjnyi vastagra, szaggasd ki, tetejét kend meg vajjal és szórj rá reszelt sajtot. Melegítsd elő a sütőt 10 percen át maximumom, majd süsd 10 percig így és ezután vedd vissza 1/3 hőfokra. Persze időnként nézz rá, nehogy oda égjen…