Almás gombóc

Liszt mentes, almás gombóc, vaníliás öntettel. Érdemes kirpóbálni.

Hozzávalók a gombóchoz:

  • 65 dkg alma
  • 2 tojás
  • 10 dkg cukor
  • 1 tk fahéj
  • 20 dkg búzadara
  • 1 ek vaníliás pudingpor
  • 12 dkg zsemlemorzsa
  • 1 csipet só

a vaníliás öntethez

  • 2 ek vaníliás pudingpor
  • 3 dl tej
  • 1 tk vanília kivonat
  • 4 ek cukor
  • 2 dl tejszín

Forralj fel egy nagy lábosban 4-5 liter vizet, 2 tk sóval. Hámozd meg az almát, majd a reszelő nagyobb lyukú oldalán reszeld le. Keverd hozzá az összes gombóchoz való alapanyagot, a fent felsoroltakból. Formázható állagot kell, hogy kapj, ha mégsem így lenne, adagolj hozzá kevés zsemlemorzsát. Formázz pingpong labda méretű golyókat. Lobogó, zubogó, erős forrásban lévő vízbe adagonként helyezd bele a golyókat, miután felemelkedett, főzd kb 5 percig, majd szűrőkanállal vedd ki egy tálba.

Almás gombóc

Csomómentesre keverd el a pudingport kevés tejjel, keverd hozzá a cukrot, vanília kivonatot, a maradék tejet és tejszínt tedd fel főni, miután gőzölög, add hozzá a pudingos tejet és alacsony hőfokon főzd sűrűre folyamatos kevergetés mellett.
Tálaláshoz olvassz 6 dkg vajat, amibe megforgatod a gombócokat, majd tálald vaníliás öntettel.

Similar Posts