Almás gombóc
Liszt mentes, almás gombóc, vaníliás öntettel. Érdemes kirpóbálni.
Hozzávalók a gombóchoz:
- 65 dkg alma
- 2 tojás
- 10 dkg cukor
- 1 tk fahéj
- 20 dkg búzadara
- 1 ek vaníliás pudingpor
- 12 dkg zsemlemorzsa
- 1 csipet só
a vaníliás öntethez
- 2 ek vaníliás pudingpor
- 3 dl tej
- 1 tk vanília kivonat
- 4 ek cukor
- 2 dl tejszín
Forralj fel egy nagy lábosban 4-5 liter vizet, 2 tk sóval. Hámozd meg az almát, majd a reszelő nagyobb lyukú oldalán reszeld le. Keverd hozzá az összes gombóchoz való alapanyagot, a fent felsoroltakból. Formázható állagot kell, hogy kapj, ha mégsem így lenne, adagolj hozzá kevés zsemlemorzsát. Formázz pingpong labda méretű golyókat. Lobogó, zubogó, erős forrásban lévő vízbe adagonként helyezd bele a golyókat, miután felemelkedett, főzd kb 5 percig, majd szűrőkanállal vedd ki egy tálba.
Csomómentesre keverd el a pudingport kevés tejjel, keverd hozzá a cukrot, vanília kivonatot, a maradék tejet és tejszínt tedd fel főni, miután gőzölög, add hozzá a pudingos tejet és alacsony hőfokon főzd sűrűre folyamatos kevergetés mellett.
Tálaláshoz olvassz 6 dkg vajat, amibe megforgatod a gombócokat, majd tálald vaníliás öntettel.