Non plus ultra

Ki emlékszik még a non plus ultrára? Gyermekkorom egyik kedvenc süteményére. Minden egyes látogatáskor kíváncsian vártam, hogy vajon lesz-e, készített-e nagymamám? És amikor igen, akkor ripsz ropsz elfogyott. Nem is csoda, hiszen a lekvár és a máz is édes, egymást követve rétegenként. Manapság már mindenki jobban odafigyel az épp aktuális trendekre étel készítéskor, kevesebb cukrot, teljes kiőrlésű lisztet használunk stb. De most, hogy kezembe került ez a recept és elkészítettem, azt mondom, kit érdekel. Néha bűnbe kell esni és áldozni az édesség oltárán. Én épp ezzel a kis mini hamburger kinézetű édességgel teszem. Garantált siker.

 Hozzávalók a tésztához:

  • 20 dkg liszt
  • 20 dkg vaj (kocka Rama margarin)
  • 5 dkg vaníliás cukor
  • 2 tojássárgája

a bevonathoz:

  • 10 dkg porcukor
  • 1 tojásfehérje
  • pár csepp citromlé

Szükség lesz még barack,málna,eper,csipkebogyó lekvárra, lehetőleg sűrűbb állagúra.

Non plus ultra

A lisztet, vajat, vaníliás cukrot és tojássárgáját dolgozd össze kézzel vagy robotgép segítségével, majd fél órát pihentesd hűtőszekrényben. Ez alatt a porcukrot a tojásfehérjével verd kemény habbá a pár csepp citromlé hozzáadásával. Kanalazd át egy kis zacskóba a habot, vágj egész apró lyukat az egyik sarkán, hogy egyenletesen tudd adagolni majd a habot. Nyújtsd ki vékonyra a tésztát, kb 3-4 mm, szaggasd ki a legkisebb pogácsaszaggatóval, helyezd sütőpapírral bélelt tepsibe, majd nyomj a tészta
közepére egy adag bevonatot. Ügyelj, hogy legyen sok, mert különben lefolyik. 160 °C-os előmelegített sütőben alsó lángon süsd világosra. Amint kihűlt egy-egy felet tapassz össze lekvárral. 1-2 óra alatt a lekvár megszilárdul és kész!

Non plus ultra

Similar Posts