Rizottó tenger gyümölcseivel

Pár hete részt vettem egy főző kurzuson, Chef parade szervezésében – Fish and seafood kurzus, ahol különböző tengeri ételeket készítettünk el. A lehetőséget ajándékba kaptam páromtól. Szeretjük a halat, szinte minden formában és úgy gondolta hasznos lesz egy ilyen esemény. Ha más miatt nem is, de legalább neki tudok majd finomakat készíteni otthon. Jól gondolta. Tetszett, különféle tippeket, fogásokat is tanultam, mint pl. hogyan kell a tintahalat megpucolni, előkészíteni. Nos, ez nem annyira bonyolult… 🙂
Az este alatt 5 fogást készítettünk el, ebből most a rizottó tenger gyümölcseivel nápolyi módra próbáltam ki otthon.

Hozzávalók:

  • 200 g arborio rizs
  • 100 g tintahal
  • 100 g kagyló hús
  • 100 g rák (pl. garnéla) 
  • 1 l alaplé
  • 1 nagy hagyma, felaprítva
  • 4 gerezd fokhagyma, felaprítva
  • fehér bor
  • 100 ml tejszín
  • só, bors
  • olíva olaj
  • 1 ek. vaj
  • 3 szál friss kakukkfű, felaprítva
  • 100 g reszelt parmezán sajt

A vajat melegítsd össze az olajjal, amiben párold meg a vöröshagymát. Add hozzá a megtisztított, megmosott rákot, kagylót, tintahal karikákat és csápokat, főzd 10 percig. Öntsd fel borral, hogy éppen ellepje a tengeri herkentyűket, főzd további 5 percig, majd fűszerezd a kakukkfűvel, sóval, borssal, fokhagymával. Add hozzá a rizst, öntsd hozzá az alaplevet, mérsékeld a hőmérsékletet és főzd 16-18 percig. Időnként keverd meg. Amikor megpuhult a rizs és hasonló állaga van, mint a tejberizsnek, tedd félre 10 percre. Ez alatt kicsit megszívja még magát a rizs. Helyezd ismét vissza a tűzre, add hozzá a parmezán felét és öntsd hozzá a tejszínt. Főzd egy percet közben keverd meg néhányszor. Tálaláskor szórd meg a maradék parmezánnal.

Similar Posts