Naan kenyér

Egészen megtetszett a Naan kenyér. Eredeti környezetében még nem volt szerencsém megkóstolni, ez az első alkalom, hogy ilyet készítek, de mivel nagyon jól variálható az ízesítése, (áll egy kedves barátom jellemzésében, ki nálam többet látott…) úgy gondolom gyakori vendég lesz nálam. Viszont aki már kóstolta az indiai konyhát, az tudja, hogy a naan kenyér egy fontos és ízletes kiegészítője az ételeiknek. Lehet natúr, vajas, fokhagymás, frissen sütve egyszerűen isteni! Ha eszembe jut a “Kapitan” vagy a “Karaikudi” nevű étterem, ahol autentikus környezetben próbálhattam ki többféle naant is, azonnal összefut a nyál a számban.

8 db elkészítéséhez:

  • 0,5 kg liszt
  • 1 csomag élesztő
  • fél tk sütőpor
  • 1 tk só
  • 4 ek natúr joghurt
  • 110 g olvasztott vaj
  • kb. 150 ml langyos víz

Ízesítéshez használhatunk: friss koriander, fokhagyma, rozmaring, chili, mák, köménymag, édeskömény, finomra vágott hagyma, citromhéj

Szitáljuk a lisztet egy tálba. Keverjük bele az élesztőt, joghurtot, az olvasztott vaj felét. Fokozatosan dolgozzuk bele a vizet is, amíg lágy tésztát nem kapunk. Nem biztos hogy kell az egész víz. Dagasszuk kb. 10 percig lisztezett deszkán. Amikor már nem tapad, jól formálható akkor lesz jó. Fedjük le konyharuhával a tálat és kelesszük 1,5 – 2 órán át meleg helyen. Formáljunk 8 egyforma golyót, ízesítsük kedvünk szerint, amit fokozatosan dolgozzunk bele a tésztába, aztán nyújtsuk ki ovális formára. Forrósítsunk fel egy serpenyőt szárazon és 1-2 percet süssük benne. Ezután helyezzük át grill alá, kenjük be a maradék vajjaj és vigyázva hogy ne égjen meg, aranybarnára sütjük.

Inspiráció: chilitonka.com

Similar Posts