Házi kenyér

Süss magadnak Te is finom házi kenyeret. Az otthon sütött kenyér simán felveszi a versenyt a boltiakkal. Ami nem csak azért jó mert tudod mi van benne, hanem kiszabadulsz a megszokott ízekből és a saját ízlésed szerint készítheted, variálhatod.

A lisztet különböző arányokban keverhetjük, attól függően milyet tudunk beszerezni. A BL80 típusú liszt kimondottan kenyérsütéshez használatos, nem biztos, hogy minden boltban kapható, ezért ennek hiányát áthidalva keverhetsz hagyományos búzafinomlisztből és tönkölybúzalisztből.

1.variáció

  • 20 dkg BL55 liszt
  • 40 dkg BL80 liszt
  • 10 dkg tönkölybúza liszt

2.variáció

  • 45 dkg BL55 liszt
  • 25 dkg tönkölybúza liszt

további hozzávalók: 

  • 2 dkg só
  • 4 dl víz
  • csipet cukor
  • 3 dkg élesztő
  • 1 dl tej

Langyos tejben (ne forrjon), csipet cukor hozzáadásával futtasd fel az élesztőt. Ezalatt, mérd ki a megfelelő mennyiségű liszteket, sót, majd keverd össze. Ha van robotgép, akkor ajánlatos azzal összedolgozni a hozzávalókat, ha nincs, akkor marad a puszta kéz. Jó alaposan dolgozd össze a kevert lisztet, felfuttatott élesztőt és a vizet. Amikor már kellőképpen összeállt, nem ragad a tészta kelesszük még 1,5 órán át konyharuhával letakarva.

Házi kenyér

Amikor szépen megkelt, duplájára, gyúrjuk még át egy kicsit, formáljuk úgy, hogy pont elférjen a sütőformában, amit előtte kenj ki zsírral. Tedd 240°C-ra előmelegített sütőbe. 15 perc elteltével mérsékeld a hőfokot 190°C-ra. Süsd arany barnára, körülbelül 1 óra alatt. Hagyd kihűlni.

Similar Posts