Házi kenyér
A lisztet különböző arányokban keverhetjük, attól függően milyet tudunk beszerezni. A BL80 típusú liszt kimondottan kenyérsütéshez használatos, nem biztos, hogy minden boltban kapható, ezért ennek hiányát áthidalva keverhetsz hagyományos búzafinomlisztből és tönkölybúzalisztből.
1.variáció
- 20 dkg BL55 liszt
- 40 dkg BL80 liszt
- 10 dkg tönkölybúza liszt
2.variáció
- 45 dkg BL55 liszt
- 25 dkg tönkölybúza liszt
további hozzávalók:
- 2 dkg só
- 4 dl víz
- csipet cukor
- 3 dkg élesztő
- 1 dl tej
Langyos tejben (ne forrjon), csipet cukor hozzáadásával futtasd fel az élesztőt. Ezalatt, mérd ki a megfelelő mennyiségű liszteket, sót, majd keverd össze. Ha van robotgép, akkor ajánlatos azzal összedolgozni a hozzávalókat, ha nincs, akkor marad a puszta kéz. Jó alaposan dolgozd össze a kevert lisztet, felfuttatott élesztőt és a vizet. Amikor már kellőképpen összeállt, nem ragad a tészta kelesszük még 1,5 órán át konyharuhával letakarva.
Amikor szépen megkelt, duplájára, gyúrjuk még át egy kicsit, formáljuk úgy, hogy pont elférjen a sütőformában, amit előtte kenj ki zsírral. Tedd 240°C-ra előmelegített sütőbe. 15 perc elteltével mérsékeld a hőfokot 190°C-ra. Süsd arany barnára, körülbelül 1 óra alatt. Hagyd kihűlni.