Ciabatta

Sokat keresgéltem egy igazán jó ciabatta recept után. Szerettem volna otthon magam is elkészíteni. Úgy érzem sikerült találnom egy kiváló receptet. Elkészítése pofon egyszerű. Könnyű levegős tészta jellemzi, melegen, ropogósan fogyasztva mennyei. Nem kell órákig vesződni, elég összegyúrni a hozzávalókat, keleszteni 1 órát, kicsit pihentetni és megsütni. Ráadásul előző nap is összeállíthatod a tésztát, amit eltehetsz a hűtőbe, majd másnap csak ki kell venni és megsütni, sőt ráadásul így még lazább, levegősebb lesz a tészta.

Hozzávalók 6 db kis ciabattához:

  • 185 g búzafinom liszt
  • 70 g búzarétes liszt
  • 2 dl langyos víz
  • 1 tk cukor
  • 1 tk só
  • 5 g száraz aktív élesztő

Előszóban érdemes tudni, hogy a legjobb állag elérése érdekében válasszuk a hosszabb kelési időt. Azaz az elkészítési művelet felénél, ahogy kicsit lentebb olvasható, fedjük le és tegyük hűtőbe a félkész tésztát legalább egy éjszakára. Így az élesztő lassabban dolgozik és még levegősebb lesz a tészta. Kipróbáltam mindkét változatot a szerző javaslata szerint, a képeken lehet látni a különbséget. Ha van rá mód szánjuk rá az időt, mert megéri.

Ciabatta
Ciabatta

Elkészítés:
Első lépésként tedd a cukrot a langyos vízbe, ami kb. 40-45°C-os, majd szórd a víz tetejére a száraz élesztőt. Hagyd így állni 10-15 percet, közben mérd ki a többi szükséges alapanyagot. Amíg áll kicsit habos, buborékos lesz a teteje, ez jelzi, hogy az élesztő aktív. A finomlisztet szitáld át egy tálba (a szitálás szintén hozzájárul a könnyű, levegős tészta eléréséhez) add hozzá a búzarétes lisztet, sót. Keverd össze az élesztős vizet, majd öntsd a lisztes tálba. Egy fakanál segítségével keverd össze, nedves nyúlós állagot kapsz. Kivajazott vagy olajozott tálba tedd, fedd le konyharuhával és meleg helyen keleszd legalább 1 órán át. A tapadós, ragadós masszát vedd ki a tálból (kb. úgy kell kinéznie mint a képeken).

Szórd meg a munkafelületet búzarétes liszttel, erre tedd a tésztát. Vágd 6 egyenlő darabra egy éles kés segítségével. Formálj belőlük labdákat. Helyezd sütőpapírral bélelt tepsire. Szórd meg alaposan búzarétes liszttel. Ez az a pont, amikor választhatsz, hogy elteszed másnapra vagy pedig megsütöd. Ha úgy döntesz, a tészta egy részét elteszed holnapra, akkor fedd le a tepsit (pl.folpack fóliával) és tedd a hűtőbe.

1 órás kelesztés és aznapi sütés után így néz ki

Melegítsd elő a sütőt 220°c-ra. Sütés előtt hagyd 15 percet pihenni a tésztákat a tepsin. Alsó vagy középső szinten süsd 15 percet, ill. amíg aranybarna lesz, majd mérsékeld a hőfokot 180 °C-ra és süsd még 5 percig. Fogyasztás előtt hagyd állni 10 percet.
A hűtőből kivéve lisztezd be ismét a labdákat, óvatosan alakítsd a kellő formára, ha szükséges (valahogy így nézett ki az enyém, mint az alábbi képen). És süsd meg a fentebb írtak szerint. 

Ciabatta
1 napos hűtőben pihenés után ↑

Similar Posts