Sütőtök krémleves

Ősszel mindig rám jön a sütőtök ehetnék, imádom, viszont otthon sajnos nem mindenki rajong érte, hiába mondom, hogy finom és egészséges. „Már megint sütőtököt csinálsz, mindig csak tök van, csinálj már valami mást” hangzott el legutóbb is. Én pedig ragaszkodtam hozzá. Ha már megvettem, megcsinálom. Persze azért beismerte kedves párom, hogy finom lett a leves. Hát ezért érdemes csinálni.

Hozzávalók:

  • 1kg sütőtök
  • 1 nagy krumpli
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 ek méz
  • 1 l alaplé
  • só, bors
  • kevés szerecsendió
  • 1 tk kakukkfű
  • 1 dl tejszín vagy tejföl
  • 5 dkg vaj
  • ½ narancs leve

Elsőként a tököt kell megsütni, hogy megpuhuljon. Egyszerűen vágd félbe, magokat természetesen kapard ki, majd süsd meg kb. 40 perc alatt, sütőben 200°C-on. Figyelj, hogy ne égjen meg a széle. Ezt akár előző nap is megteheted. A felaprított hagymát dinszteld meg a vajon, add hozzá a mézet, fűszerezd, öntsd fel alaplével és tedd bele a nagyobb darabokra vágott krumplit. Főzd, amíg a krumpli puha nem lesz. Kapard bele a tök megsült húsát, vigyázva hogy a héjból ne kerüljön a levesbe. Főzd egy kicsit össze, facsard bele a fél narancs levét, ha épp nincs kéznél friss, akkor 1dl 100%-os rostos lével is helyettesítheted. Vedd le a tűzről, végül turmixold össze és közben sűrítsd tejszínnel/tejföllel. 

Pirított tökmaggal tálald!

Sütőtök krémleves

Similar Posts