Gomba”krém”leves, baconnel és póréhagymával
Hozzávalók:
- 3 szelet bacon
- 1 db póréhagyma
- 2-3 gerezd fokhagyma
- fél vöröshagyma, aprítva
- 60 dkg gomba, csiperke barna/fehér
- 2 ek száraz vörösbor
- 0,5 l alaplé
- 60 ml kókusztej
- 1 ek friss rozmaring
- 1 ek friss kakukkfű
- 1 tk só,
- kevés bors
- tálaláshoz kevés metélőhagyma
Kezdésként pirítsd meg a kockára vagy csíkokra vágott bacont. Közben készítsd elő a zöldségeket, karikázd fel a póréhagyma fehér részét, készítsd elő a gombát, tisztítsd meg és szeleteld fel csíkokra, pucold meg és aprítsd fel a fokhagymát. Ha már félig megsült a szalonna, add hozzá a póréhagymát is. A megsült szalonnát és a póréhagyma harmadát szedd ki és tedd félre, tálaláskor lesz rá szükség. Most jöhet többi hagyma, a gombával együtt. Időnként megkavarva pirítsd, majd amikor már puhult a gomba is öntsd fel alaplével, kókusztejjel. Főzd tovább lassú tűzön. Fűszerezd rozmaringgal, kakukkfűvel, sóval, borssal. Lefedve főzd 15-20 percet. Ha kevesled a levet alatta vízzel pótold. Miután elkészült tálald a korábban félre tett baconnel, hagymával. Én egy kicsit besűrítettem, kiszedtem a fele sűrűjét, a maradékot bot mixerrel pürésítettem, majd visszatettem a kiszedett gombát, hagymát.
Az eredeti recept (link) nyílgyökér porral sűríti a levest, ezt én kihagytam, nem is tudtam és akartam beszerezni…ettől eltekintve is finom íze lett a levesnek. A maradék kókusztejből, amennyiben 4 dl-es konzerv kiszereléssel vásároltál, mint én, készíthetsz egy egyszerű csokis mousse-t, valahogy így.