Burgundi marharagu
Hozzávalók:
- 0,8 kg marhalábszár
- 3 babérlevél
- kis csokor kakukkfű
- 1 üveg száraz vörösbor
- kevés olaj
- 3 db közepes sárgarépa
- 1 fej vöröshagyma
- 1 púpos ek liszt
- 1 ek paradicsompüré
- só, bors
a tálaláshoz:
- 300 g bacon
- 250 g csiperkegomba
- petrezselyem
- 1 ek vaj
Mielőtt neki látunk fontos megjegyezni, hogy jó minőségű bort válasszunk, mert ez az alapja, ebben fog főni az étel, hozzáadott víz nélkül. Ezért érdemes odafigyelni bor választásnál.
Miután kiválasztottad a megfelelő bort előző este vagy legalább 8 órával korábban pácold be vele a húst. Ehhez végy egy nagyobb tálat helyezd bele a húst, babérleveleket, kakukkfüvet és öntsd nyakon a borral, épp hogy ellepje. Fedd le és tedd be a hűtőbe.
Miután kivetted a hűtőből öntsd le a páclét egy edénybe, tedd félre, később még szükség lesz rá. Kockázd fel a húst, hagymát, a répát nagyobb karikákra vágd. Ezután kevés olajon pirítsd meg a húst, majd tedd félre. Egy nagyobb lábosban (célszerű olyat választani, amit a sütőbe is tehetsz) hevíts olajat, amin párold meg a hagymát és a sárgarépát. Add hozzá a lisztet, paradicsompürét. Keverd el. Most tedd bele a húst is, sózd, borsozd, végül öntsd fel a félre tett boros páclével, beleértve a zöldfűszereket is és forrald fel.
Melegítsd elő a sütőt, villany 200-, gáz 180°C és süsd legalább 2 órán át lefedve, amíg a hús omlós nem lesz. Tálaláshoz vajon pirítsd meg a kockára vágott bacont, félidőben add hozzá a felszeletelt gombát is, pirítsd tovább együtt. A gomba kicsit levet ereszt, de miután elfőtte, szépen megpirul. Aprított petrezselyemmel hintsd meg a ragut.