Fehérboros csirkeragu vele sült burgonyával
Ezt a ragut többféle módon is elkészíthetjük. Most épp csirkével és fehérborral, mivel ez készül el a legrövidebb idő alatt, köszönhető a csirkének, de így is kell 1,5 órát főzni, hogy igazán összeérjenek az ízek. De ez ne tántorítson el senkit az elkészítésétől.
Hozzávalók:
- 0,5 kg csirkecomb (kicsontozott)
- pár szem koktél paradicsom (az íze végett)
- 2 db 140 g-os sűrített paradicsom konzerv
- 0,4 l fehér bor
- 1 közepes sárgarépa
- fél zellergumó
- 2 közepes vöröshagyma
- 1 ek liszt
- olíva olaj, só, bors, rozmaring
- 0,5 kg krumpli
Először felaprítom a zöldségeket, kicsi-közepes méretűre, hagymát felaprítom. Ki, hogy szereti. Felkockázom a kicsontozott csirkecombot. Kevés hevített olíva olajon 10 percet pirítom a hagymát, a sárgarépával és zellerrel együtt. Ezután hozzáadom a csirkehusit, a lisztet, sózom, borsozom és meghintem rozmaringgal (kb 1 púpozott kávéskanálnyi). Összekeverem. Jöhet a sűrített paradicsom, félbe vágott paradicsomok és a fehér bor. Jól keverd össze és forrald fel. Fedd le és lassú tűzön főzd 1,5 órát. Az utolsó fél órában vedd le a fedőt. Ha túl száraz, önts hozzá kevés vizet.
Közben a krumplit hámozd meg és főzd 10 percig forrásban lévő sós vízben. Miután leöntötted a vizet hagyd kicsit hűlni. Amint elkészült a ragu, öntsd át egy sütőtálba vagy cserépedénybe. Lényeg, hogy sütőbe lehessen tenni. Egyenletesen oszd el a karikákra vágott előfőzött burgonyát. Kicsit még sózom, borsozom a burgi tetejét és beteszem 190 fokra előmelegített sütőbe 40 percre, fedetlenül sülni, hogy szépen megpiruljon a krumpli teteje.