Egészben sült csirke
Kacsát kerestem, de csirkét kaptam. A végeredmény finom omlós, kicsit édeskés csirke hús, köszönhető a cidernek. De azért a kacsáról nem mondok le.
Hozzávalók:
- egy egész csirke
- 2 vöröshagyma
- 2 sárgarépa
- 2 szárzeller vagy zeller
- egy fej fokhagyma
- só, bors
- 1 citrom
- friss zöldfűszerek keveréke: kakukkfű, rozmaring, babérlevél, zsálya
- olaj
- 100 ml víz
- 200 ml alma cider
Melegítsd elő a sütőt 240°C-ra.
A zöldségeket és a vöröshagymát pucold meg és vágd nagyobb darabokra. A fokhagymát szedd szét gerezdjeire, de hagyd rajta a héját. A csirkét készítsd elő, külsejét sózd, borsozd, a hasát pedig töltsd meg a zöldfűszeres keverékkel és az egész citrommal, amire egy kés hegyével szurkálj lyukakat. Helyezd a zöldségeket egy tepsi aljára kevés olajat permetezz rá, és tedd a közepére a csirkét. Tetejére szórj kevés zöldfűszeres keveréket. Öntsd alá a cidert és a vizet.
Tedd a sütőbe a csirkét és vedd vissza a hőfokot 200°C-ra. Süsd 80-100 percig szép barnára, de időnként locsolgasd a saját levével. A maradék léből készíthetsz még szószt, ha kicsit besűríted kevés liszttel és sűrített paradicsommal.