Pizza, sonkás gombás feltéttel

Sokan kerestek az oldalon belül a pizza szóra, ezért időszerűnek láttam, hogy készítsek is egyet. Terveztem már korábban is, de amikor láttam, hogy erre keresnek a legtöbben, nem halogattam tovább. Merem ajánlani ezt a tészta receptet, nekem bevált, a feltétet pedig úgy is mindenki úgy variálja, ahogy akarja.

Hozzávalók a tésztához:

  • 300 g liszt
  • 2 dl meleg víz, kb 40-45°C-os
  • 1 ek olíva olaj
  • fél tk instant élesztő
  • 1 tk cukor
  • 3/4 tk só

Keverd össze a száraz alapanyagokat, majd a víz és olaj hozzáadása után kezd el összedolgozni a tésztát fakanál segítségével. Amikor a tészta már kezd összeállni, kicsit ragacsossá válni, gyúrd tovább kézzel lisztezett felületen. Eközben hintsd meg a tészta felületét liszttel, ha szükséges, akár többször is. Nyúlós, tapadós állagú tésztát kell kapj, aminek viszont már nem szabad a kezedre ragadnia. Vékonyan kenj ki egy tál alját olíva olajjal, tedd bele a tésztát, fedd le konyharuhával és meleg helyen keleszd 1-2 órán át, amíg duplájára nem dagad a tészta. 

Lisztezett felületen nyújtsd ki vékonyra, 4-5 mm vastagságúra, így kb. 34 cm átmérőjű lesz. Ha kisebb pizzát szeretnél sütni (kb. 23 cm), akkor vágd ketté a tésztát, úgy nyújtsd ki. A lényeg, hogy vékony legyen.

Pizza

Ezután már csak pakold rá a feltétet és süsd meg. Én kevertem egy paradicsomos fokhagymás alapot, ami sűrített paradicsomból (150 g), 2-3 db vékonyra szeletelt fokhagymából, anya házi ketchupjából (1-2 dl) állt. (ezt szeretném majd megosztani veletek is, később írok róla, hogyan készíti, mert Isteni finom). Persze jó a bolti ketchup is. Sóztam, borsoztam. Ezzel a paradicsomos alappal megkentem a tésztát, amire sonkát (10 dkg) tépkedtem, szeletelt gombát (10 dkg), felkockázott mozzarella sajtot (20 dkg) és koktél paradicsomot raktam. Végül ütöttem rá tojást és dobtam rá friss bazsalikom levelet.
A sütőt melegítsd elő jó alaposan, minimum 240 °C-ra, így 10-15 perc alatt készre sütheted a pizzát. Tálald frissen, melegen.

Similar Posts