Mákos tészta vaníliás krémhabbal
Újra gondolt mákos tészta. A foodnetwork hirdetett egy receptversenyt gasztrobloggereknek, abból az alkalomból, hogy a tévécsatorna már magyarul is elérhető illetve a “Kövesd Donalt Európába!” műsora egyik epizódjában, Donal Budapesten kóstolt magyar ételeket, viszont az idő rövidsége miatt nem jutott ideje mindenre. Én is neveztem erre a versenyre, gondolkodtam és erre jutottam. A klasszikus mákos tésztát miért ne lehetne újra gondolni. Az alapot megtartottam, majd kicsit modernebb kivitelben muffin formában rápirítva, vaníliás krémhabbal illetve gyümölccsel tálaltam.
Természetesen akkor is jól jöhet ez a variáció, amikor nem tudjuk, hogy mit csináljunk a megmaradt mákos tészával.
Hozzávalók:
- 20 dkg spagetti tészta
- 10 dkg darált mák
- 5 dkg porcukor
- 2 dl habtejszín
- 6 dkg cukor
- 1,5 tk vanília kivonat
- 2 tojásfehérje
Először készítsd el a vaníliás krémhabot. Verd fel kézi habverővel a tejszínt, cukrot, vanília kivonatot és külön a tojásfehérjét. Mivel inkább lágy, hígabb, levegősebb állagot szeretnék, ezért nem verem kemény habbá. A végén összeforgatom a kettőt és hűtőbe teszem.
A tésztát főzd meg a csomagoláson leírtak szerint, forrásban lévő enyhén sós vízben. Ez kb. 8 percet vesz igénybe, majd öntsd le a vizet a tésztáról és öblítsd át hideg vízzel. Csepegtesd le a felesleges vizet. Keverd össze a darált mákot a porcukorral, amit keverj össze a tésztával egy nagyobb tálban. Fogj egy villát és tekerj fel egy adagot rá, majd helyezd a vékonyan kivajazott muffin formába. A forma oldalát és alját is kend ki vajjaj. Ha ez sikerült, akkor madárfészekhez hasonló elrendezést kell kapnod és a tészta megközelítőleg kitölti a formát. 180°C-ra előmelegített sütőben, légkeverés vagy alsó-felső sütéssel, 12 percet süsd. Ez alatt kicsit megpirul a tészta és megtartja a formáját. Hagyd 1 percet hűlni a muffin formában. Helyezd a tésztát a vanília habra, tálald savanykás gyümölccsel, mint pl. meggy, cseresznye, áfonya.