Húsgombóc paradicsomos pennével

Tészta, paradicsom, húsgombóc… mamma mia és máris készen van a finom olaszos ebédünk. Egy tavaszi hétvégén Visegrádon kirándultunk és délután, mikor már kellően megéheztünk kerestünk egy helyet, ahol csillapíthatjuk éhségünket. A templom mellett találtunk is egy nagyon hangulatos olasz éttermet. Amint átléptük a küszöböt úgy éreztük mintha ott lennénk olaszországban, valahol délen a maffiózók között, mivel a falat sok-sok híres olasz személyről készült kép, golyó ütötte lyukak és még sok kis apróság díszítette, ami mind itáliához kapcsolódik. Ez a sok apró részlet nagyszerű hangulatot teremtett az étteremben. Természetesen az ételeik is nagyon kíválóak, ízletesek.  A paradicsomos penne is…érdemes legalább egyszer betérni és egy jót enni!

Hozzávalók:

  • 2 kk dijoni mustár
  • 500 g darált hús
  • 1 kk oregánó
  • 1 kk rozmaring
  • 1 tojás
  • só, bors
  • olívaolaj
  • bazsalikom
  • 1 közepes vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 400 g paradicsom konzerv sűrítmény
  • 2 ek alma v. balzsamecet
  • 400 g penne tészta
  • 10 dkg reszelt sajt
  • 2 ek zsemlemorzsa

Húsgombóc elkészítése, tedd egy tálba a darált húst, üsd rá a tojást, szórd rá az oregánót, add hozzá a dijoni mustárt, rozmaringot, csipetnyi sót és borsot. Ha lehetőségünk engedi mindig friss fűszereket használjunk, mert sokkal jobb ízhatást érhetünk el velük. Tiszta kézzel jól dolgozd össze és keverd bele a zsemlemorzsát kb. 1-2 púpos evőkanálnyit. Formázz belőle egyforma méretű kicsi golyócskákat. Kevés olívaolajban hempergesd meg és tedd félre a hűtőbe.

A szósz elkészítéséhez aprítsd fel a fokhagymát és vöröshagymát. Forrósíts fel olívaolajat, amibe jöhet a hagyma. Miután aranybarnára pirult hozzáadhatod a fokhagymát is. Ezt követően fűszerezd meg bazsalikommal. Öntsd rá a paradicsom konzerveket és az alma v. balzsam ecetet. Ízlés szerint sózd, borsozd és forrald fel a szószt.

Miközben fő a szósz, kevés olívaolajon 8-10 perc alatt pirítsd aranybarnára a húsgombócokat. Biztonság  kedvéért nyiss szét egyet, ha már jól átsült, belül nem szabad rózsaszínnek lennie. A maradék szabad tűzhelyen közben főzheted a tésztát is, amit forró, lobogó sós vízben tedd a zacskón megadott ideig.

A megsült gombóckákat tedd bele a szószba és hagyd rotyogni amíg a tészta el nem készül. Szűrd le a tésztát és már jöhet is rá a paradicsomos húsgombóc. Tálalhatod külön is vagy akár össze is keverheted. Ezt rád bízom. De mindenképp szórd meg reszelt sajttal! 

Similar Posts